Prohlášení předsedy strany Volt k výsledkům komunálních voleb

26. 9. 2022 8:31:03 UTC
Adam Hanka, Lead Volt CZ, Czechia, Czekia, Czech republik, Cesko, Ceska republiak

Prohlášení předsedy strany Volt k výsledkům komunálních voleb

Děkuji všem voličkám a voličům za hlasy, které jste nám dali. V komunálních volbách na pražský magistrát, ve kterých Volt v Česku kandidoval poprvé, jsme získali 4 816 hlasů. Tento výsledek je pro nás velký úspěch, přestože nás řadí do druhé poloviny výsledkové listiny.

Děkuji všem našim členkám, členům a příznivcům za ohromné nasazení, se kterým se během posledních tří měsíců do budování Voltu vrhli, a všem, kdo nám na kampaň finančně a materiálně přispěli. Bez vás by to nešlo!

Dovolte mi rovněž využít této příležitosti a poblahopřát jménem nás všech České pirátské straně a hnutím STAN a Praha Sobě k jejich volebnímu úspěchu. Výsledky těchto stran nám dávají naději, že Praha bude i nadále mít zastupitele podporující moderní a progresivní nápady, kteří zaručí její další rozvoj.

Českou sekci Voltu, progresivní, pragmatické a panevropské politické strany, jsme v Česku založili oficiálně teprve na konci června. Do komunálních voleb jsme se rozhodli kandidovat zejména proto, abychom představili naše myšlenky a kandidáty veřejnosti.

V Česku jsme teprve na začátku a je samozřejmé, že se musíme ještě mnoho věcí naučit a pokračovat ve sbírání politických zkušeností. V těchto volbách jsme zažili několik našich poprvé. Sestavili jsme naši první kandidátku, kterou jsme (s jazykem na vestě) stačili k volbám zaregistrovat. Sepsali jsme první politický program, který se ukázal být velmi konkurenceschopný. Uspořádali jsme naši první fundraisingovou kampaň a za vybrané peníze jsme vytiskli první letáky a s těmi jsme se vrhli na naši první kontaktní kampaň. Zároveň jsme se poprvé zúčastnili politických diskusí, kde jsme měli možnost konfrontovat naše názory a myšlenky s našimi oponenty.

I přesto, že jsme do volebního klání vstupovali jako neznámá strana, o které vědělo jen několik lidí, dokázali jsme celkově získat 4 816 hlasů a jako volební lídr jsem obdržel 707 hlasů. Je to významná podpora, která nám dává motivaci Volt v Česku dál rozvíjet.  Tento výsledek je o to povzbudivější, když si uvědomíme, že jsme tentokrát ještě nemohli postavit úplnou kandidátku.

Dalším skvělým výsledkem naší práce v posledních měsících je také to, že se nám podařilo oslovit mnoho nových členek a členů. Díky jejich nadšení, schopnostem a motivaci budujeme silnější a lepší stranu. Společně jdeme za ambicí etablovat se na české a evropské politické scéně a přinést této zemi politiku, kterou si zaslouží.

Tyto volby pro nás byly prvním důležitým krokem, musíme si z nich ale vzít i jasná ponaučení. Výsledky voleb ukázaly sílící podporu populistických a extremistických hnutí, proti kterým bojujeme. Pokud chceme uspět, musíme být co nejsilnější a spojit síly. Volt je na politickém spektru unikátní, jsme ale připraveni spolupracovat se všemi, kteří sdílejí naše hodnoty a chtějí pracovat na lepším Česku a Evropě. Progresivní politiku, zaměřenou na federalizaci Evropy, budeme v Česku prosazovat i nadále, protože národní politika bude na své limity narážet čím dál častěji ve všech oblastech, ať je to klima, digitalizace, nebo energetická bezpečnost.

Chceš toho být součástí?  Neváhej se k nám přidat: https://www.voltcesko.org/pridej-se

Za Volt

Adam Hanka, předseda