Tisková zpráva: Komentář Voltu k výsledkům hlasování o rozšíření Schengenského prostoru

Tisková zpráva: Komentář Voltu k výsledkům hlasování o rozšíření Schengenského prostoru

16. 12. 2022 8:53:19 UTC
Ministři vnitra členských zemí Evropské unie dnes schválili vstup Chorvatska do Schengenského prostoru.
Volt France - Vision pour l'Europe - Politiques Européennes

11. Prosince 2022 - Ministři vnitra členských zemí Evropské unie dnes schválili vstup Chorvatska do Schengenského prostoru, který byl ovšem vyvážen negativním stanoviskem vůči vstupu Bulharska a Rumunska. Přijetí Chorvatska získalo jednomyslnou podporu Rady pro vnitřní věci a spravedlnost, a země se od 1. ledna 2023 stává členem Schengenského prostoru, který tak poprvé po více než 10 letech získává nového člena.

Obdobně dlouho na své přijetí díky splnění potřebných podmínek čekají i Bulharsko a Rumunsko, jejich přijetí však zabránil nesouhlasný postoj Rakouska a v případě Bulharska i Nizozemska. Hlavním argumentem pro rozhodnutí bylo dle rakouského ministerstva vnitra zrušení kontrol na hranicích států takzvané Balkánské migrační cesty. Rakousko i Nizozemsko zároveň upozornilo na častou účast občanů Bulharska a Rumunska na převaděčství. Odmítavý postoj Nizozemska je též spojený se strachem z migrační vlny v době, kdy skandinávské státy zpřísňují svá pravidla pro pobyt občanů třetích zemí.

Volt Česko se shodně se zbytkem panevropské strany Volt Europa staví kriticky k rozhodnutí, které zablokovalo vstup dvou výše zmíněných států do Schengenského prostoru. Negativní stanovisko znovu poukazuje na problematiku jednomyslnosti v Radě EU, kdy jeden či dva státy mohou přehlasovat drtivou většinu členských států a zablokovat jakýkoli proces. S ohledem na stanoviska některých států je tento výsledek zároveň jasným signálem, že EU musí pracovat na přijetí společné migrační politiky, která předejde nedůvěře mezi členskými státy a nastaví jasná pravidla, závazná pro všechny. Tento výsledek je další ranou pro kontinuální rozvoj evropské integrace v regionu, mezi jejíž základní prvky patří právě hraničními kontrolami nepřerušený volný pohyb. 

Navzdory kritickému postoji k výsledku hlasování však Volt Česko oceňuje práci a úsilí Chorvatska, které v posledních letech dosáhlo řady úspěchů na poli evropské integrace. 1. ledna 2023 se tak Chorvatsko stane zároveň 20. členem eurozóny a 27. zemí Schengenské dohody. Závěrem lze říci, že pokrok Chorvatska je zrcadlem našich vlastních neúspěchů, neboť za pouhých 10 let členství dosáhla tato země v rámci integrace toho, čeho Česko za 18 let členství nebylo schopné. Apelujeme proto na všechny aktéry, abychom co nejdříve začali toto zpoždění dohánět v následujících letech a přijali okamžité kroky vedoucí ke vstupu ČR do eurozóny.

Další informace o naší politice:

• 5+1 výzev: https://www.voltcesko.org/5a1-vyzev

• O Voltu: https://www.voltcesko.org/o-voltu

• Často kladené dotazy: https://www.voltcesko.org/q-and-a

• Předseda strany Volt:  https://www.linkedin.com/in/ahanka/

Komunikační tým Volt Česko

www.voltcesko.org