Tisková zpráva: Komentář Voltu k výsledkům volby prezidenta České republiky

Tisková zpráva: Komentář Voltu k výsledkům volby prezidenta České republiky

28. 1. 2023 19:00:00 UTC
Panevropská strana Volt vítá konečné výsledky prezidentských voleb
petr pavel

Panevropská strana Volt vítá konečné výsledky prezidentských voleb, ve kterých přesvědčivě zvítězil Petr Pavel, kterému strana vyjádřila podporu po výsledcích prvního kola. Přejeme tímto zvolenému prezidentovi mnoho úspěchů v nové funkci.

Výsledky potvrdily, že voliči napříč regiony odmítají tolerovat negativní kampaň postavenou na lžích a manipulacích s fakty, kterou vedl protikandidát Andrej Babiš. Ten opět ukázal ideovou prázdnotu svého hnutí, které se neštítí ničeho při své cestě za zvolením. Obzvlášť znepokojivé bylo použití rétoriky krajní pravice, strašení o zatažení Česka do války v případě zvolení Petra Pavla a veřejné výstupy, které ukázaly, že se pan Babiš neorientuje v základních oblastech zahraničně-bezpečnostní politiky. Volt rovněž opakovaně odsuzuje přijetí kandidáta Babiše prezidentem Macronem v Paříži několik dní před prvním kolem volby, které koneckonců negativně rezonovalo nejen v Česku, ale i na půdě Evropského parlamentu a v rámci frakce Renew Europe.

Volt upozorňuje na to, že kampaň vedená poslancem Babišem může mít v krátkodobém horizontu negativní dopad na sociální smír a vést k vytváření tenzí ve společnosti. Volt zcela jednoznačně odsuzuje tento oportunistický přístup k vedení politické kampaně a krajně nezodpovědnou politickou komunikaci, která je znepokojující s ohledem na dlouholetou vládní zkušenost kandidáta. Tato kampaň je doufejme odstrašující příklad do budoucna a impulz pro civilizované vedení politické soutěže v příštích letech.

Volební kampaň opětovně poukázala na fraktury ve společnosti, které vyžadují okamžitou pozornost celého politického spektra. Nově jmenovaný prezident stojí před nelehkým úkolem, kdy musí, po vyostřené kampani a dvou mandátech Miloše Zemana, prokázat svou integritu, schopnost sjednocovat společnost, ale zároveň plnit program, který během kampaně představil. Jeho mediální výstupy během kampaně i po jeho zvolení nám nicméně dávají naději, že se tohoto úkolu zhostí důstojně v duchu své volební kampaně. 

Závěrem Volt oceňuje kandidátku Danuši Nerudovou a čerstvě zvoleného prezidenta Petra Pavla za moderně vedenou a kvalitní kampaň, která vnesla do českého politického prostředí řadu inovací. Zároveň se oba kandidáti ve svém programu soustředili na témata, která jsou plně v souladu s programem a hodnotami strany Volt. Danuše Nerudová a Petr Pavel vyslovili jasnou podporu přijetí eura v ČR, kladli důraz na reformu školství a na klimatickou změnu, a zejména paní Nerudová zacílila svou kampaň na mladé voliče a na sociální skupiny, kterým se v české politice dlouhodobě nedostává dostatečné pozornosti.

 

Další informace o naší politice:

• 5+1 výzev: https://www.voltcesko.org/5a1-vyzev

• O Voltu: https://www.voltcesko.org/o-voltu

• Často kladené dotazy: https://www.voltcesko.org/q-and-a

• Předseda strany Volt:  https://www.linkedin.com/in/ahanka/

 

Politická sekce Volt Česko

Slavomír Maňásek

Tel.: 725 128 156

E-mail: slavomir.manasek@volteuropa.org

www.voltcesko.org

www.volteuropa.org